Dodaj med priljubljeneE-poštaZemljevid strani SlovenskoEnglishDeutschItalianoHrvatskiMagyar

Počitniška hiša Sirarna Zadnji Vogel

domov ponudba lokacija galerija cenik vtisi
 
   

Turno smučanje je ena najlepših aktivnosti, ki jih lahko počnemo v gorskem svetu. Hoja s smučmi in smučanje po naravnih gorskih terenih postaja vse bolj priljubljen šport. Venec gora nad Bohinjem nudi odlične možnosti za turno smuko, izhodišče za lepo število tur pa predstavlja ravno Vogel. Sezona ob dobrih snežnih razmerah traja od decembra pa vse do maja.

Koča Sirarna Zadnji Vogel je idealen "bazni tabor" za osvajanje okoliških vrhov, pa tudi prostor za počitek (ali proslavljanje dolgo v noč) po uspešnem vzponu. Še posebej je primerna za večje skupine, kot so alpinistični odseki in organizani tečaji turnega smučanja.


  Vzpon na Rodico  
  Galerija - turno smučanje na Voglu in v okolici

Galerija - turno smučanje na Voglu in v okolici
Št. slik: 17

     

Predlagane ture - turno smučanje

Rodica
Rodica je priljubljen turnosmučarski vrh (1966 m) vzhodno od smučišča Vogel. Z vrha se razprostira lep pogled na Julijske alpe ter Škofjeloško in Cerkljansko hribovje. Vzpon od koče do vrha Rodice vam vzame približno 3 ure časa, težavnost ture* pa je ocenjena na zahtevno (II) oz. bolj zahtevno (II+). Zelo lepa turna smuka - Rodica svojega vzdevka "kraljica Spodnjih bohinjskih gora" ni dobila po naklučju!

Šija
Ta 1880 metrov visoka gora se dviga južno nad zgornjo postajo sedežnice Šija - najvišjo točko urejenih smučišč. Od tod vrh dosežete v pičle pol ure, sicer pa tura planina Zadnji Vogel - vrh Šije traja od 1 do 1,5 ure. Z vrha lahko odsmučate v planino Suha ali pa proti severu v kotanjasto dolino vzhodno od Skakavca, ki se izteče na planino Zadnji Vogel (ob dobrih pogojih lahko smučate skozi Žagarjev graben vse do spodnje postaje nihalke). Težavnost ture*: zahtevno (II).

Vrata
Vrata (tudi Vratca) so preval zahodno od masiva Šije. Od Sirarne se odpravite proti jugu v prostorno dolino, ki kmalu zavije proti jugovzhodu. Držite se dna doline, ki višje postane bolj strma, za zoženim delom pa vas pripelje na 1725 metrov visok preval Vrata. Tura je delno zahtevna* (II-), za vzpon pa potrebujete slabo uro časa.

Vogel
1922 metrov visok piramidast vrh, po katerem je smučišče dobilo ime. Razgled z vrha je čudovit, saj se vidi del Primorske, veriga Spodnjih Bohinjskih gora, Triglav z okolico, pa tudi Žabiški Kuk in planina Razor. Z vrha je možna smuka na planino Zadnji Vogel in naprej po urejeni progi skozi Žagarjev graben v dolino, lep smuk pa je tudi na primorsko stran do Koče na Planini Razor. Zelo ugoden je tudi spust iz sosednjega Vrha Krnic. Za vzpon od planine Zadnji Vogel do vrha Vogla potrebujete slabi 2 uri časa. Težavnost*: vršni greben bolj zahtevno (II+), sicer zahtevno (II).

Globoko
Globoke je star, 1828 m visok prehod iz Bohinja na Tolminsko. Vzpon vam vzame približno 2 uri in pol, težavnost* pa je ocenjena na zahtevno (II), ponekod bolj zahtevno (II+).

Vogel - Komna
Truni smuk Vogel - Komna velja za zimsko klasiko, ki vas od planine Zadnji Vogel preko Konjskega sedla (najvišja točka ture - 1782 m) pripelje do Doma na Komni. Pot je opremljena z zimskimi markacijami (rdeče in zelene puščice na oštevilčenih drogovih in ponekod na drevesih). Tura je delno zahtevna* (II-), dolga je 10 km, vzela pa vam bo 5-6 ur časa.

Večino opisanih turnosmučarskih ciljev lahko poiščete na spodnji shemi smučišča Vogel (za povečavo kliknite na sliko), podrobnejše opise pa najdete v knjigi Turni smuki avtorja Andraža Poljanca.

Zemljevid naprav in smučarskih prog na Voglu

Predlagane ture - drugi zimski vzponi

Kratki plaz, severna stena
Kratki plaz je mogočna gora, ki v poletnem času zaradi poraščenosti ni zanimiva za alpiniste, ponuja pa odlične možnosti za zimske vzpone:
      - Majnikova smer** (IV, 80°/40°-55°, 300 m, 2 h),
      - Severni greben** (250 m, 1h).

Vogel, severno pobočje
Tako kot Kratki plaz je tudi Vogel alpinistično zanimiv predvsem v zimskem času:
      - Severovzhodni raz** (II/I-II, 100 m),
      - Severna grapa** (75°/40°-45°, 200 m; tudi smučarski spust IV+, zgoraj S5+).

Opise teh in še mnogih drugih smeri na Voglu in v okolici najdete v knjigi Bohinjske stene**.


* Poljanec A.: Turni smuki, PZS, Ljubljana, 2003
**Budkovič L., Golnar T., Mihelič J., Šolar M.: Bohinjske stene, PZS, Ljubljana, 2008

  vreme
     
Napoved (Boh. Bistrica):
   
           
 
  turno smučanje
     

Turno smučanje na Voglu in v okolici
Vse o možnosti turne smuke na Voglu in v okolici si preberite > tukaj <

   
 
  facebook
         
 
  kontakt
      Za informacije in rezervacije nas pokličite na tel.:    
      040/226-257 Gašper
040/432-900 Tadej
   
      ali pa nam pišite na:    
      [email protected]